Ľadovec v Morteratsch

Minulý víkend sme testovali naše tričká na tripe vo Švajčiarskych Alpách, kde sme za pár dní prešli aspoň niekoľko zaujímavých miest.

Tentoraz sme navštívili údolie ľadovca Morteratsch (Morteratsch Glacier). Keďže v údolí bolo trochu chladnejšie,  museli si trochu pomôcť bundami.

Ak na mňa v poslednom období niečo tak emotívne zapôsobilo,  tak to bolo údolie ľadovca Morteratsch, kde krásne vidno, ako sa ľadovec postupne stráca a ako po ňom ostávajú (aspoň teda pre mňa) nie úplne sympatické a pohľadné tmavosivé morény,  ktoré síce postupne zarastajú krami, kosodrevinou a stromami, ale už nikdy tu ľadovec nebude... Aspoň teda nie počas nášho života resp. života naších detí, vnukov a pravnukov.

V presne vymedzených vzdialenostiach nám stĺpy s označením roku ukazujú, kam až v danom roku siahal ľadovec. Tak ako postupne pribúdajú roky, tak postupne ubúda ľadovec. Momentálne je to vraj ročne viac ako 18 m !  Som toho názoru,  že by to bola veľmi dobrá téma exkurzií pre všetkých školákov, malé aj väčšie deti,  ale aj dospelých,  kde by na vlastné oči videli, čo meniaca sa klíma robí s prírodou  a mohli si tak  predstaviť, ako bude údolie ľadovca Morteratsch  vyzerať o pár desiatok rokov, možno aj len rokov. A možno sa takto bude povedomie o klíme a potrebe jej ochrany ľahšie a pevnejšie  vstrebávať do myslenia človeka a vplyvu jeho činnosti na zmeny klímu našej drahej a jedinej Zeme.

(Zdroj Jarmila)